М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори

|

|07.08.2015 //frognews.bg/

М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори
Мирослав Мурджов

Според проучвания на управителя на агенцията за политически анализи Research Decision Making Мирослав Мурджов, половината от населението вече е избрало цвета на своя кмет. ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, след нея се нареждат БСП и ДПС. Анализаторът очаква много лица от БСП да преминат в редиците на АБВ като кандидати за кметове и общински съветници. Ето какво каза още Мурджов в интервю за Фрог нюз.
- Наближават местните избори. Доколко хората са готови за тях?

– Има два типа избиратели. Едните не харесват държавното управление, но харесват местното. Или пък обратното. Никой не харесва eдновременно и държавата, и кмета. Другият тип избиратели все повече се вълнуват от неща, които са пряко свързани с битието им, а не от „голямата” политика. Много хора вече са решили за кого да гласуват на местните избори. Над 55% е декларираната готовност за вота, което означава, че хората се интересуват повече от местни избори, отколкото от парламентарните. Все повече от избирателите заявяват, че начинът им на живот зависи повече от местната, а не толкова от централната власт.

 

- Какви са нагласите на избирателите?

– ГЕРБ има най-много симпатизанти. БСП за момента е втора, но това е илюзорно. За първи път на местни избори ще са в пряка конкуренция с друга лява партия, която е рекрутирала своя състав от редиците именно на БСП. АБВ по места колкото и да е малка и незначителна на пръв поглед, отнема реални  хора на столетницата към себе си. Партията на Първанов взема сериозен ресурс като водачи на листи, като кандидати за кметове, хора които са разпознаваеми както в лявото,така и сред местната общественост. Тотална е трагедията при Реформаторския блок. Липсата на решение относно единната регистрация за местните избори вреди и на петте партии съставляващи РБ. И се стига до решения на отделните партии, които все повече правят вземането на едно такова решение възможно. СДС декларира във Варна подкрепа за кандидата на ГЕРБ?! Същевременно Радан Кънев говори за друг кандидат?! ДСБ вдига отделен кандидат за София…, Кунева също прави предложения за отделен кандидат…. Вътрешното несъгласие явно е доста силно.  Участието в централната власт би трябвало да бъде бонус за тях, а от там и да завоюват по добри позиции на местно ниво.

Раздробяването на РБ на местните избори ще доведе и до много лоши резултати и вместо да демонстрират увеличение на изборния резултат от преди една година по скоро ще наблюдаваме обратната тенденция.

 

- Вероятно падане на правителството?

– Възможно е да се търси предоговаряне между коалиционните партньори. Поне такива са настроенията в навечерието на самите избори.  Опитите за предоговаряне на сегашните варианти водят по-скоро до предсрочни избори, отколкото до нещо реално, което може да се предоговори. Цялата сглобка, която съществува в централното управление, е създадена на принципа договаряне за власт. Отстъпването от нея означава проблем. По-скоро ще се търсят отново компромисни решения, отколкото някой да се съгласи да отстъпи от това, което е договорил първоначално .Несъмнено Реформаторският блок ще е разочарован от резултатите на местните избори, резултатът им на местно ниво ще е доста по-нисък, отколкото на последните национални избори. Това е основателна причина останалите участници в правителството да искат преразглеждане на споразумението от преди една година. Нека видим резултатите от местните избори и претенциите на всеки един от участниците и тогава да правим генерални изводи за края на правителството и за предсрочни избори.В момента по- скоро има мисли в тази посока,отколкото някакви реални действия.

 

- ДПС ще подкрепя ли кандидати на ГЕРБ?

– Може да има сътрудничество между ГЕРБ и ДПС на втори тур за подкрепа на определен кандидат. ДПС като системна партия, както казва нейният председател Местан няма да си позволи риска да играят без партийна регистрация и да не търсят реализацията през партийни листи. Но за първи път от доста време насам от ДПС не са взели предварително решение кои кандидати да подкрепят. Прагматизмът и партийната логика изисква да подкрепят кандидата, който е с по-голям шанс да спечели. В момента на повечето места печеливш се очертава да бъде кандидатът на ГЕРБ.

 

- А насроченият референдум би ли променил резултатите от местните избори?

– Първо „орязания” референдум, ако трябва да бъдем коректни. След последните редакции от страна на НС, май референдумът става излишен. Едва ли е нужно да питаме българските граждани дали е нужно въвеждането на електронно гласуване. Това е като да ги питаме искат ли телевизора им да има дистанционно във 21-ви век! Провеждането на събития и инициативи 2 в 1 по скоро облагодетелства големите партии и обслужва партиите, които имат ясно становище по съответният казус. При така  формулирания въпрос, по-скоро съм скептичен за влиянието на това всенародно допитване върху резултатите от местните избори. Все пак не бива да се пропуска елемента, че това е възможност за допълнителна партийна мобилизация и вдигане на избирателната активност. Друг е въпросът дали самите партии имат интерес от това референдума да събере достатъчно брой гласове, за да бъде валиден. Специално за мен ефектът на преференциите в партийните листи ще има доста по-сериозен ефект върху резултатите при гласуването за общински съветници. Не изключвам вариант в малки населени места определени общински листи да съберат повече гласове от колкото кандидатът за кмет.

 

 

Tags: , , ,
Filed under: Интервю

Leave a Reply