Archive for the ‘Интервю’ Category

М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори

петък, август 7th, 2015

|

|07.08.2015 //frognews.bg/

М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори
Мирослав Мурджов

Според проучвания на управителя на агенцията за политически анализи Research Decision Making Мирослав Мурджов, половината от населението вече е избрало цвета на своя кмет. ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, след нея се нареждат БСП и ДПС. Анализаторът очаква много лица от БСП да преминат в редиците на АБВ като кандидати за кметове и общински съветници. Ето какво каза още Мурджов в интервю за Фрог нюз.
- Наближават местните избори. Доколко хората са готови за тях?

– Има два типа избиратели. Едните не харесват държавното управление, но харесват местното. Или пък обратното. Никой не харесва eдновременно и държавата, и кмета. Другият тип избиратели все повече се вълнуват от неща, които са пряко свързани с битието им, а не от „голямата” политика. Много хора вече са решили за кого да гласуват на местните избори. Над 55% е декларираната готовност за вота, което означава, че хората се интересуват повече от местни избори, отколкото от парламентарните. Все повече от избирателите заявяват, че начинът им на живот зависи повече от местната, а не толкова от централната власт.

 

- Какви са нагласите на избирателите?

– ГЕРБ има най-много симпатизанти. БСП за момента е втора, но това е илюзорно. За първи път на местни избори ще са в пряка конкуренция с друга лява партия, която е рекрутирала своя състав от редиците именно на БСП. АБВ по места колкото и да е малка и незначителна на пръв поглед, отнема реални  хора на столетницата към себе си. Партията на Първанов взема сериозен ресурс като водачи на листи, като кандидати за кметове, хора които са разпознаваеми както в лявото,така и сред местната общественост. Тотална е трагедията при Реформаторския блок. Липсата на решение относно единната регистрация за местните избори вреди и на петте партии съставляващи РБ. И се стига до решения на отделните партии, които все повече правят вземането на едно такова решение възможно. СДС декларира във Варна подкрепа за кандидата на ГЕРБ?! Същевременно Радан Кънев говори за друг кандидат?! ДСБ вдига отделен кандидат за София…, Кунева също прави предложения за отделен кандидат…. Вътрешното несъгласие явно е доста силно.  Участието в централната власт би трябвало да бъде бонус за тях, а от там и да завоюват по добри позиции на местно ниво.

Раздробяването на РБ на местните избори ще доведе и до много лоши резултати и вместо да демонстрират увеличение на изборния резултат от преди една година по скоро ще наблюдаваме обратната тенденция.

 

- Вероятно падане на правителството?

– Възможно е да се търси предоговаряне между коалиционните партньори. Поне такива са настроенията в навечерието на самите избори.  Опитите за предоговаряне на сегашните варианти водят по-скоро до предсрочни избори, отколкото до нещо реално, което може да се предоговори. Цялата сглобка, която съществува в централното управление, е създадена на принципа договаряне за власт. Отстъпването от нея означава проблем. По-скоро ще се търсят отново компромисни решения, отколкото някой да се съгласи да отстъпи от това, което е договорил първоначално .Несъмнено Реформаторският блок ще е разочарован от резултатите на местните избори, резултатът им на местно ниво ще е доста по-нисък, отколкото на последните национални избори. Това е основателна причина останалите участници в правителството да искат преразглеждане на споразумението от преди една година. Нека видим резултатите от местните избори и претенциите на всеки един от участниците и тогава да правим генерални изводи за края на правителството и за предсрочни избори.В момента по- скоро има мисли в тази посока,отколкото някакви реални действия.

 

- ДПС ще подкрепя ли кандидати на ГЕРБ?

– Може да има сътрудничество между ГЕРБ и ДПС на втори тур за подкрепа на определен кандидат. ДПС като системна партия, както казва нейният председател Местан няма да си позволи риска да играят без партийна регистрация и да не търсят реализацията през партийни листи. Но за първи път от доста време насам от ДПС не са взели предварително решение кои кандидати да подкрепят. Прагматизмът и партийната логика изисква да подкрепят кандидата, който е с по-голям шанс да спечели. В момента на повечето места печеливш се очертава да бъде кандидатът на ГЕРБ.

 

- А насроченият референдум би ли променил резултатите от местните избори?

– Първо „орязания” референдум, ако трябва да бъдем коректни. След последните редакции от страна на НС, май референдумът става излишен. Едва ли е нужно да питаме българските граждани дали е нужно въвеждането на електронно гласуване. Това е като да ги питаме искат ли телевизора им да има дистанционно във 21-ви век! Провеждането на събития и инициативи 2 в 1 по скоро облагодетелства големите партии и обслужва партиите, които имат ясно становище по съответният казус. При така  формулирания въпрос, по-скоро съм скептичен за влиянието на това всенародно допитване върху резултатите от местните избори. Все пак не бива да се пропуска елемента, че това е възможност за допълнителна партийна мобилизация и вдигане на избирателната активност. Друг е въпросът дали самите партии имат интерес от това референдума да събере достатъчно брой гласове, за да бъде валиден. Специално за мен ефектът на преференциите в партийните листи ще има доста по-сериозен ефект върху резултатите при гласуването за общински съветници. Не изключвам вариант в малки населени места определени общински листи да съберат повече гласове от колкото кандидатът за кмет.

 

 

„На циганска сватба, на лов и по време на избори се лъже най-много

петък, октомври 21st, 2011

в.Борба/21.10.2011

Велико Търново

 

 

Г-н Мурджов, твърдите, че в интервю Даниел Панов е изрекъл две откровени лъжи спрямо Вас…
– Първо, аз не съм организационен секретар във ВМРО и това го подчертавам дебело. Организационният секретар се казва Юлиян Ангелов. Това трябва да е ясно. Аз съм редови член на ВМРО и имам право като свободно мислещ човек да помагам на предизборната кампания на кандидата, когото считам за най-добре подготвен, за най-инициативен, можещ и говорещ истината – и това е Тодор Тодоров. С него сме приятели. Нещо повече, с Тодор преди 20 години правихме промени в държавата, а преди 12 години – във Велико Търново. ВМРО, и аз като част от ВМРО, винаги е било за промяната и никога за застоя. И ако г-н Панов беше кандидат на промяната, може би щях да бъда председател на неговия щаб. Но понеже той е кандидат на застоя, аз съм председател на предизборния щаб на Тодор и това е абсолютно естествено и нормално. Другата откровена лъжа на Панов е следната. От четири години някой внушава, че съм собственик на спирките във Велико Търново. Казвам просто и ясно: не съм собственик и това е поредната лъжа. Апелирам към щаба на Панов и лично към него – проверявайте си информацията. Тя е публична. Собственост на концесията е фирма „Медиаконтакт”. Аз дори не съм служител в тази фирма. Дълбоко съм учуден, че моето име въобще се спряга в този контекст. Аз се познавам с Даниел Панов. Той има моя телефон и аз имам неговия телефон. И съм учуден на непрофесионалното отношение. Ако той в момента на кампанията говори неистини, представям си какво ще говори, ако стане кмет. Явно има лоши съветници… А това прави зависим един кандидат.
- Как преценявате кампанията във Велико Търново?
- Не знам защо се крият останалите колеги – председатели на предизборни щабове. Ако някой от останалите кандидати си мисли, че прави сериозна, истинска и смислена кампания, дълбоко се лъже. В една кампания за местни избори, където 90% от хората си решават проблемите в общината – от рождението до опелото – трябва да се говори за простички неща – за управление, за пари и за ред. Нито един от кандидатите, освен Тодор, не говори за това нещо. Говорят за намерения, говорят за очаквания и т.н. А ние в нашата кампания говорим за бюджета, за политиките, за решенията. Като се почне от глобалните въпроси за бюджета – как е сформиран, като минем през конкретните разходи и конкретните приходи, как могат да се направят реинвестиции и да се освободи икономически растеж и стигнем до решаването на конкретни проблеми – тротоари, улици, детски градини и всичко това, преведено през бюджета. Каним всички останали кандидати да говорим на тази тема. Никой от тях не иска дебат за управлението. Вероятно не са подготвени и се чудя какво правят техните щабове.
- Прогнозата Ви за балотажа?
- Усещането ми на базата на срещите ми с хората е, че те не само искат промяната, но и ще я направят, независимо кой какви сметки си прави.
- Защо опонентите Ви внушават на хората, че говорите с езика на омразата. Аз отразявам предизборната Ви кампания и мисля, че говорите с езика на политическите и икономическите аргументи
– Велико Търново за последните седем-осем години има дефицит на справедливост. И ако проблемът в Катуница си имаше измерения с Цар Киро, то тук можем спокойно да кажем, че Румен Рашев се е превърнал в местния Цар Киро. Това е! Има нужда от справедливост. Хората са гневни на това управление, защото то не решава техните проблеми, то решава проблемите само на определен кръг хора. И през бюджета тези хора обират великотърновци.
- Можете ли да се ангажирате като шеф на щаба на Тодоров, че бидейки кмет, той няма да управлява по досегашния начин?
- Познавам Тодор, познавам и екипа, с който работя. Казах, че заедно сме правили промените през 1992 г. Аз, ако нямам доверие на тези хора, къде сме тръгнали… В крайна сметка гаранцията е, че имаме широка обществена подкрепа и правим това, което хората искат да се случи. Призивите са много хубави неща, но трябва да има експертност, компетентност, предложения за решения. Останалите кандидати не ни ги предлагат. И аз искам да апелирам към противниковите щабове. Има два дена! Излезте в последния ден и предложете вашите решения как по-добре ще управлявате града! Как през бюджета ще харчите прозрачно парите на хората и ще им задоволите потребностите. Всичко останало не е реално. Връщаме се на старата приказка – на циганска сватба, на лов и по време на избори се лъже най-много. Ние не лъжем, ние казваме истината. А това, че на някого тази истина не му харесва, това е негов проблем.
Според Вас ще излязат ли хората да гласуват?
- Аз съм убеден, че ще гласуват. Защото чувството за справедливост е по-силно от чувството на страх и на застой, което им се налага. Търновци в момента са гневни, защото виждат, че нещо, което е градено, се опитва да се ограби. Четвъртият мандат на Рашев се изразява в това, че го иска неговият екип, хората, които са около него. За тях не е важно кое име ще бъде написано на вратата на кметския кабинет. За тях е важно през Общинския съвет, през дадения кандидат за кмет този модел да продължи да обслужва същия кръг от хора. Това е вредно за Велико Търново.