„На циганска сватба, на лов и по време на избори се лъже най-много

в.Борба/21.10.2011

Велико Търново

 

 

Г-н Мурджов, твърдите, че в интервю Даниел Панов е изрекъл две откровени лъжи спрямо Вас…
– Първо, аз не съм организационен секретар във ВМРО и това го подчертавам дебело. Организационният секретар се казва Юлиян Ангелов. Това трябва да е ясно. Аз съм редови член на ВМРО и имам право като свободно мислещ човек да помагам на предизборната кампания на кандидата, когото считам за най-добре подготвен, за най-инициативен, можещ и говорещ истината – и това е Тодор Тодоров. С него сме приятели. Нещо повече, с Тодор преди 20 години правихме промени в държавата, а преди 12 години – във Велико Търново. ВМРО, и аз като част от ВМРО, винаги е било за промяната и никога за застоя. И ако г-н Панов беше кандидат на промяната, може би щях да бъда председател на неговия щаб. Но понеже той е кандидат на застоя, аз съм председател на предизборния щаб на Тодор и това е абсолютно естествено и нормално. Другата откровена лъжа на Панов е следната. От четири години някой внушава, че съм собственик на спирките във Велико Търново. Казвам просто и ясно: не съм собственик и това е поредната лъжа. Апелирам към щаба на Панов и лично към него – проверявайте си информацията. Тя е публична. Собственост на концесията е фирма „Медиаконтакт”. Аз дори не съм служител в тази фирма. Дълбоко съм учуден, че моето име въобще се спряга в този контекст. Аз се познавам с Даниел Панов. Той има моя телефон и аз имам неговия телефон. И съм учуден на непрофесионалното отношение. Ако той в момента на кампанията говори неистини, представям си какво ще говори, ако стане кмет. Явно има лоши съветници… А това прави зависим един кандидат.
- Как преценявате кампанията във Велико Търново?
- Не знам защо се крият останалите колеги – председатели на предизборни щабове. Ако някой от останалите кандидати си мисли, че прави сериозна, истинска и смислена кампания, дълбоко се лъже. В една кампания за местни избори, където 90% от хората си решават проблемите в общината – от рождението до опелото – трябва да се говори за простички неща – за управление, за пари и за ред. Нито един от кандидатите, освен Тодор, не говори за това нещо. Говорят за намерения, говорят за очаквания и т.н. А ние в нашата кампания говорим за бюджета, за политиките, за решенията. Като се почне от глобалните въпроси за бюджета – как е сформиран, като минем през конкретните разходи и конкретните приходи, как могат да се направят реинвестиции и да се освободи икономически растеж и стигнем до решаването на конкретни проблеми – тротоари, улици, детски градини и всичко това, преведено през бюджета. Каним всички останали кандидати да говорим на тази тема. Никой от тях не иска дебат за управлението. Вероятно не са подготвени и се чудя какво правят техните щабове.
- Прогнозата Ви за балотажа?
- Усещането ми на базата на срещите ми с хората е, че те не само искат промяната, но и ще я направят, независимо кой какви сметки си прави.
- Защо опонентите Ви внушават на хората, че говорите с езика на омразата. Аз отразявам предизборната Ви кампания и мисля, че говорите с езика на политическите и икономическите аргументи
– Велико Търново за последните седем-осем години има дефицит на справедливост. И ако проблемът в Катуница си имаше измерения с Цар Киро, то тук можем спокойно да кажем, че Румен Рашев се е превърнал в местния Цар Киро. Това е! Има нужда от справедливост. Хората са гневни на това управление, защото то не решава техните проблеми, то решава проблемите само на определен кръг хора. И през бюджета тези хора обират великотърновци.
- Можете ли да се ангажирате като шеф на щаба на Тодоров, че бидейки кмет, той няма да управлява по досегашния начин?
- Познавам Тодор, познавам и екипа, с който работя. Казах, че заедно сме правили промените през 1992 г. Аз, ако нямам доверие на тези хора, къде сме тръгнали… В крайна сметка гаранцията е, че имаме широка обществена подкрепа и правим това, което хората искат да се случи. Призивите са много хубави неща, но трябва да има експертност, компетентност, предложения за решения. Останалите кандидати не ни ги предлагат. И аз искам да апелирам към противниковите щабове. Има два дена! Излезте в последния ден и предложете вашите решения как по-добре ще управлявате града! Как през бюджета ще харчите прозрачно парите на хората и ще им задоволите потребностите. Всичко останало не е реално. Връщаме се на старата приказка – на циганска сватба, на лов и по време на избори се лъже най-много. Ние не лъжем, ние казваме истината. А това, че на някого тази истина не му харесва, това е негов проблем.
Според Вас ще излязат ли хората да гласуват?
- Аз съм убеден, че ще гласуват. Защото чувството за справедливост е по-силно от чувството на страх и на застой, което им се налага. Търновци в момента са гневни, защото виждат, че нещо, което е градено, се опитва да се ограби. Четвъртият мандат на Рашев се изразява в това, че го иска неговият екип, хората, които са около него. За тях не е важно кое име ще бъде написано на вратата на кметския кабинет. За тях е важно през Общинския съвет, през дадения кандидат за кмет този модел да продължи да обслужва същия кръг от хора. Това е вредно за Велико Търново.

Tags: , ,
Filed under: Интервю

Leave a Reply