Бягат от дебат кандидатите, които не могат да носят отговорност”

 

 

в.Янтра днес/ 14.10.2011

- И до днес, въпреки че от доста време работите и живеете в София, сте жител на Велико Търново. Каква е причината?
– Харесва ми духът на града и духът на хората тук. Във Велико Търново минаха едни от най-хубавите ми години – студентските. Тук се запознах с жена ми, тук се роди първото ми дете, тук се научих да обичам България.
Живял съм с проблемите и радостите на великотърновци, почувствах се един от тях. По стечение на обстоятелствата и благодарение на волята на великотърновци бях и народен представител от Велико Търново. Успях да създам много приятелства. И това, че днес живея извън Велико Търново, не ми пречи да продължавам да идвам всяка седмица в града. И не на последно място като жител на старата столица да си плащам данъците тук и съм горд с това.
- Вие сте шеф на щаба на Тодор Тодоров – защо?
– Главната причина е приятелството. В момента имам чудесната възможност да помогна на един страхотен човек и достоен политик. Тодор е моето поколение. Заедно бяхме по стачките, заедно променихме общината преди 12 години. Днес пак е време за промяна и кой, ако не приятелите, свързани в обща кауза, могат да осъществят подобни неща. Както се казва в една българска поговорка: Приятел в нужда се познава! Затова съм тук, защото, както преди 20 години, и днес си говорим, че Времето е наше, че е Време за промяна.
- Какви са според Вас проблемите на Велико Търново днес?
– За съжаление в последните години В. Търново започна да изостава в развитието си. Като че ли хората изгубиха вярата, че нещата могат да тръгнат напред. И основната вина за това трябва да търсим в начина на управление на града. Във Велико Търново потенциалът е налице. Градът има и история, и дух, и чудесни хора, инициативни и предприемчиви.
Мисля си, че ако се промени моделът на управление, нещата ще тръгнат напред. Нужно е енергията на града и хората в него да бъдат насочени към градеж и възход, а не към омраза и противопоставяне на стари и нови великотърновци.
- Какво могат да очакват великотърновци от следващия мандат?
– Това е големият залог на тези избори – изборът между старото и новото, между промяната и застоя. Великотърновци са мъдри хора и съм сигурен, че ще направят правилния избор. Прави ми впечатление в разговорите, които водя с приятелите си в града, че всяка втора дума е промяна. Изглежда моментът за промяната е настъпил. А и като всички нормални хора и тези във Велико Търново искат да им се случват по-добри и по-хубави неща.
- Как оценявате кампанията?
– В тази кампания липсва дебатът за управление на града. А дебатът е в основата на демокрацията като модел на управление. Смятам, че статуквото има полза от това политическо приспиване на гражданите. Разговорът за политика липсва.
Това е неуважение към хората и са оправдани подозренията, че се търси технологична победа. Когато липсва публичното политическо действие, когато липсва разговорът за управлението, тогава резултатите от изборите ще се решат не от информирания избор на гражданите, а от задкулисни уговорки и контролиран вот. Хората имат нужда да знаят за какво се харчат техните пари.
Защо имаме толкова разходи, а нямаме нужното качество на услугата. И това е задължение на всеки един от кандидатите – да даде отговор на най-сериозния въпрос в управлението на един град. Как през бюджета ще защити дадена политика и дали тази политика ще е от полза за хората. Бягането от дебат на кандидатите на БСП и ГЕРБ е бягане от отговорност. И това е повече от лош пример.
- Вашата прогноза за изхода от изборите?
– Категорично ще има балотаж. Надявам се, че поне тогава Даниел Панов, ако отиде на балотаж, да събере сили да се подготви за дебат. Това бягство от отговорност пред гражданите на Велико Търново не го разбирам. Не виждам причина да се отказват дебати, при положение че имаш амбицията и куража да се кандидатираш за кмет.
Хората избират определен човек да ги управлява не само заради това, дали е добър и лош човек, а основно заради уменията му да ги води напред и да създава перспективи. В дебатите хората правят съпоставка кой е по-добрият и по-лошият управленец. Кой носи промяна и кой предлага застой.
- Каква е най-голямата грешка в тази кампания?
– Нашата най-голяма грешка е късното обявяване на кандидатурата на Тодор Тодоров. Ние имахме нужда от това време, за да се уверим, че ще получим сериозната политическа подкрепа и категоричното намерение за промяна. Това се случи. Велико Търново иска да се отърси от стария и порочен модел на управление. Най-големият проблем на повечето от останалите опоненти е, че са част от управлението, което познаваме като модела Рашев. Това управление доказва, че не носи възход на Велико Търново. Велико Търново е бил столица на старото българско царство, сега е център на българщината, но никога не е бил и не би могъл да бъде Рашевград.
- А най-големият плюс?
– Даниел Панов си го каза – че ГЕРБ е с него. Зад Илчев стои БСП. Зад Тодор са великотърновци с техните проблеми и желание за промяна. Промяна, свързана с развитие и възход. Само промяната е решението. И то идва на 23-ти октомври с бюлетина номер 43

Tags: ,
Filed under: Интервю

Leave a Reply