Разводът е цивилизовано решение, когато общият път е изчерпан

Интервю за „Всеки ден“, 31 октомври 2008 г.

Г-н Мурджов, защо ВМРО тръгна към нова коалиция с ЛИДЕР и ЗНС, преди да излезе сегашната БНС? Коалиционните ви партньори открито роптаят.

Ние на нашите коалиционни партньори сме им казали отдавна, че искаме да вървим напред. Те знаят, че ние водим разговори с ЛИДЕР и земеделците. Това не е тайна, защото ние заедно с тях участвахме на три местни избора, т.е. тествахме този модел на работа. Ако нашите колеги от ССД нямат сили да вървят напред, а те явно нямат, това е тяхно решение и аз го уважавам.

Не е ли предателско поведението ви?

Не мога да се чувствам предател затова, че искам да се развивам. А при тях явно има чисто фундаментален проблем, те не искат да вървят напред, а искат да си останат далеч в миналото.

Ще се разпадне ли парламентарната група на БНС?

Очаквам тези, които имат някакви намерения, да изложат своите аргументи и да ги защитят, а не да се правят на сърдити. Това ще е мъжка постъпка, казвам “мъжка” в кавички, защото има и дами, които се държат мъжки и мъже, които се държат обратно… Аз мисля, че коалицията БНС, на която всички предричаха най-бързия крах в парламента, до момента е най-устойчивата и вместо да се цепи се увеличава. Ние сме имали съвместни законопроекти и сме отстоявали принципи. Част от тази коалиция – ВМРО и земеделците, искат да вървят напред. Останалите колеги това не го възприемат и искат да си останат на старите позиции. Няма трагедия в това.

Анастасия Мозер също е казала, че излиза от ЗНС и ще участва самостоятелно на изборите с други земеделци. Излиза, че всеки от БНС тръгва в различна посока.

Вижте, това е като в едно семейство – хората се събират, защото имат общи интереси и общи начинания. БНС изпълни предначертаните си планове, ние постигнахме много неща, не бяхме опозиция на всяка цена като други. Г-н Софиянски казва, че оттук нататък не можел по този начин, аз се чудя защо си е променил мирогледа. Ние от ВМРО и земеделците на г-н Личев смятаме, че продължаваме да отстояваме този мироглед и подкрепяме разумните идеи за развитието на България. И под тази презумпция тръгваме заедно с ЛИДЕР напред. Това се случва и в семействата – когато един път е изчерпан, цивилизовано е партньорите да се разведат.

Смятате ли в такъв случай, че партньорите ви от ССД малко драматизират, за да привлекат вниманието на бившите си колеги от СДС и ДСБ например?

В Дясното много отдавна текат едни строително-ремонтни работи. То не беше отваряне на врати, после отваряха прозорците, лепиха тапети, сменяха лидери, едни се отказваха, пък после пак се връщаха. Все още в Дясното се обиждат на комунист и антикомунист. Това не е нашата философия. Ако нашите партньори от ССД виждат мястото си при ремонтно-строителните работи, това е техен избор, явно нямат сили за нищо повече и предпочитат да си говорят с тази риторика от преди 18 години.

В този ред на мисли, ССД ви обвиняват в олевяване заради коалицията с ЛИДЕР.

Проблемът в България е, че си лепим етикети, а не работим. Крайно време е да почнем да се делим на кадърни и некадърни, на можещи и неможещи, а не на леви, десни, олевели, одеснели т.н. ако г-н Софиянски и неговата партия смятат, че това, което предлагаме ние, че е нужна силна и единна България, че трябва да има подкрепа за бизнеса, децетрализация на общините, силни институции, ако това е лявото мислене, сигурно сме леви. Но фактът, че той до онзи ден е защитавал тези принципи, а сега казва, че това е ляво, не мога да го разбера. Или в ЛИДЕР са леви, защо са богати и успели?! Аз доколкото знам пазарната икономика казва, че тези хора са капиталисти, а не леви.

А защо не поканихте ССД да тръгнат с вас напред?

А защо мислите, че не сме. Ние тръгваме три формации НАПРЕД и заявяваме, че този проект е отворен, както за политически партии, така и за цялото гражданско общество. Само че както става в живота едни вървят с по-бързи крачки, други с по-бавни. Те явно нямат сили да вървят напред, а искат да се върнат да участват в някакви строително-монтажни работи.

Filed under: Интервю

Comments are closed.