Еволюция

 

Помня началото на мандата на сегашното управление,помня как един ново прохождаш министър на финансите /той все още е същият/ идваше с опита от Световната Банка и с амбициите да се хареса на българските граждани,да внесе челният опит  на западните общества банките да предлагат по ниски лихви по кредитите. Вие помните ли!? Тогава министъра/все още със същото име Симеон Дянков/ си спечели симпатиите на българските граждани срещу така наречените банки”кръвопийци”, народната любов се насочи към него,въпреки,че преди това беше ни казал че „пари няма действайте” и беше сравнил бюджета с постна пица,а ние българите не обичаме постни  ястия. Ама когато някой те спасява от „лошите „банки си склонен да му простиш  дори и една постна година. Направо да се разплачеш от умиление: Министъра като Робин Худ взема от лошите и дава на народа! Мила,ама много мила картинка!

Тогава нямаше нужда и полицията да те пази/въпреки ниските възнаграждения/ защото кой се пази от народната любов,по скоро я търси и се потапя в нея носен от искрите на щастие и доволство!

Е, това не се случи,точно по начина по който  ни го представи същият този финансов министър,ама и обяснението беше,че Той/Симеон Дянков/ иска да ни помогне но „лошите” банки или пък тройната коалиция не дава!

Другите приумици като прехвърлянето на различни министерства и агенции  по страната и неуспешните опити за различни заплати по регионите/минималната заплата/ ги оставяме отново на огромното желание на министъра да говори повече отколкото да работи с цифри!

Да не се връщаме назад във времето и да припомняме колко пъти излизахме и влизахме в кризата!?

Сега с новото предложение  за,нов данък, и то точно върху спестяванията на хората/не е точно върху спестяванията,а върху лихвите на тези спестявания,ама това са подробности/ министъра еволюира  от Робин Худ до Нотингамският шериф! Пак със същият мотив както  и в началото на мандата: Така е в Европа,така трябва и да у нас!

Или може би като поредната мярка за излизане от кризата:Не спестявайте,а харчете! Така ще налеем свежи пари в икономиката и отново ще излезем от кризата.А дано,ама надали!

Странна  еволюция от защитник до грабител!!!  И както е тръгнало тази “еволюция” може да ни доведе до революция.Не стига,че не ти дават: има таван на пенсии,има таван на доходи,ами на всичкото отгоре сега и нови 10% върху спестените и без това трудно пари.При неуспешните преговори  с полицейските синдикати,май и полицията ще наблюдава процеса отстрани!

Притеснителното този път е,че това вече не е идея на министър Дянков,а  си е решение на Министерски съвет и този път май изглежда по сериозно от колкото всички останали идеи до момента.

Дали това ще стане факт през бюджета предстой на видим и недай си Боже да усетим като ефект на уж преминалата вече криза и всичките оптимистични прогнози на уникалната фискална дисциплина на България.

При положение,че този „еволюционен акт” на българското правителство стане факт споделям на всички опозиционни партии една безплатна идея за предстоящата предизборна кампания:

От врата на врата обясняваме как: Правителството иска да ни вземе всичките спестявания,защото техните/ на правителството/ са свършили! А ,дали е точно така не е важно,важното е да има кампания!

Tags: , , ,
Filed under: Напред - назад

Leave a Reply