Парите за образование за заплати,а не за образованост!?

Похвална инициатива на управляващата партия тази година в бюджета за образование да има повече пари от  миналата.По призива на премиера да градим и магистрали на духовност след като сме на финала на АМ Тракия,финансовия министър гордо ни обяви,че не само за наука ,ами и за образование ще има повече средства.До тук добре,даже прекрасно!

В последствие както всичко в последно време в България/не само при това управление/ се оказа че истината е малко по различна и приоритетът образование в държавният бюджет за 2013 се равнява на едни 20 милиона.Не че са малко още 20 милиона за образование,ама в последствие излезе ,че всъщност те ще бъдат за конкретно за увеличение на учителските заплати.Така от увеличението за общата издръжка на един ученик,на практика увеличението ще отиде за заплатите на учителите.

От тук е поредица въпроси на които е нужно да бъдат дадени поредица от адекватни отговори.

Учителите ли само са участници в образователният процес,та средствата за приоритета образование отиват единствено за тях?

Учениците как ще усетят процеса от вдигането на общата издръжка при положение,че според сегашното правило парите следват ученика?

Как тази стимулация ще  подобри качеството на образованието,какво ще усетят учениците от това че вдигнаха заплатите на учителите?

-повече внимание от страна на учителите

-повече дисциплина в класните стаи

-повече завършили ученици/защото отпадналите са в размер на 15000 всяка година/

-повече знания

-повече топлина в класните стаи

-повече шестици от по високоплатени учители/понеже увеличението ще ги направи доволни/

-повече физкултурни зали

-повече техника в учебните зали

-по добри учебници

Все въпроси на които аз като родител с ученици не мога да си дам отговор,може би правителството може!?

Ако това е гаранцията за по добро образование дайте да им направим заплатите  по 1000 лв!?

Не казвам,че българските учители не заслужават по високи заплати,но дали е справедливо да противопоставяме условията за  образованост и качеството на образованието което получават децата ни с доходите на тези които са призвани да ги ограмотяват!? Учителите или учениците,това е въпросът.Почти като  по Хамлет

 Учудващото е, че всички партии мълчат/даже и опозиционните/ защото учителите гласуват,а учениците не,но забравят нещо друго много важно родителите на децата също гласуват.

В тази нелепа ситуация никой няма да е доволен,а най честното е да си признаем,че всъщност парите за образование са пари за социална подкрепа на българското учителско съсловие,а не пари за по добри условия и по качествено образование в България. И по добре да замълчим от колкото да се хвалим че увеличихме парите за образование  Всъщност е тъжно!

Tags: ,
Filed under: Общество и нрави

Leave a Reply