Познавате ли Конституцията?

Познавате ли Конституцията? Това е въпросът? Тук няма Хамлет,няма познавам я,не я познавам.Това е въпрос към българските политици,към хората които се кълнат в Конституцията след като ние избирателите сме им делегирали права,но и задължения да спазват точно тази Конституция.Това е въпрос към протестиращите по улиците на България.Питате се дали политиците познават Конституцията? Би трябвало,кълнат се в нея!Питате се дали гражданите познават Конституцията? Би трябвало нали трябва да спазват закона!

Питате се дали политиците спазват Конституцията? Задължени са,от името на основният закон  вземат решения и създават нови закони.Ако закона не е съобразен с Конституцията не се признава за закон.Имаме специална институция Конституционен съд да следи дали политиците съобразяват всеки закон с Конституцията.

Днес в навечерието на парламентарните избори отново се надига глас,че Конституцията трябва да се промени,че този основен закон не е съвършен и в него трябва да има промени.

По принцип  няма съвършени закони и Конституцията не прави изключение.Всеки закон подлежи на промяна.Конституцията не e  свещена крава ,която не може да бъде пипана и променяна.

Друг е въпросът,защо ни се предлагат възможно най популистките  промени в основният закон.

Друг е въпросът защо всичко това се прави на институционална основа и се де легитимират допълнително институциите,които са разписани като стожери имено в основният закон.

Какви са предложенията за промяна в Конституцията ,които ни заливат в момента? Да намалим броя на народните представители от сегашните 240 на 120 или  направо на 100.Защо? Защото то тия 240 били много за България и ако станат 100 или 120 ще ни е по добре!?Или иначе казано защо да храним от народната пара 240,като можем да храним половината. И това звучи повече от общо доволно,даже високо патриотично и опияняващо в момента.Цялата тая истерия е на гърба на една институция която е записана като основна форма на управление имено в основният закон.Република България е Парламентарна Република.

Но в момента Народното събрание е институцията с най нисък рейтинг и дайте сега да му понижим рейтинга допълнително като кажем,че тия дето са там за нищо не стават,а ние като дойдем на власт/като ни изберете/ ще ги намалим наполовина.

Притеснен съм,че точно политическата система която трябва  да гради и укрепва имиджа на институциите, прави така че институциите да са жалки и смешни и все повече български граждани да губят доверие в тях.Политическите партии загрижени за собствено си оцеляване все повече делигитимират институциите които се стремят да спечелят през  явяването си на избори.

Надпреварването от страна на РЗС и България на гражданите/жалко за името и на двете/ в момента са основни стожери на” промяната”в основният закон,чрез допълнително делигитимиране на институциите. Само че освен да говорят небивалици и да насаждат групова омраза към Народното събрание,да вземат да отговорят на по сериозни въпроси от това как ще намалим броя на народните представители и как съдебната система ще се отърве от зависимостта си от парламентарното представителство.

А ,гражданите каква промяна искат!? Може би да премахнем партиите,да премахнем и институциите и да разрушим държавата!? Демокрацията може да не е най великото творение в управлението на държавите,но определено е най справедливото и най нормалното до момента.Защитата на гражданските права е право на всеки един от нас,но  спазването на реда и приемането на всички около нас/с разнородните си искания/ също е част от нашата гражданственост и установяването на баланс.

Има въпроси на които и партиите и гражданите  които искат промяна на основният закон трябва да отговорят!?

Първият въпрос е:Как се свиква Велико народно събрание?

Вторият въпрос:Като имаме само 100/120 народни представители това не променя ли представителството на целият български народ в НС?

Третия въпрос:Административната система в момента позволява ли това в момента да се случи?

Четвъртият въпрос:Води ли промяната на броя народни представители до промяна на изборната бариера за влизане в Народното събрание.

Петият въпрос:Променя ли това начина на държавно управление-Парламентарна република?

Шестият въпрос:Намалява или засилва правомощията на президента?

Седмият въпрос:Кой попълва квотата на парламента за ВСС? Остава ли прокуратурата част от съдебната система или преминава към изпълнителната власт?

Това са само част от въпросите които трябва да си зададем,ако сме отговорили положително на първоначалният въпрос: Познавате ли Конституцията?

Защото политическите партии  в момента се упражняват върху нашите негативни реакции,против институциите  които самите искат да овладеят. А, гражданското общество!? Май и те точно не знаят какво искат.Освен това,че политиците не предлагат решения за по добър стандарт на живот,по добри доходи и повече пред видимост на собствените ни планове за живота.

Познавате ли Конституцията? Това е въпросът?

Tags: , ,
Filed under: Общество и нрави

Leave a Reply