Един анализ на първо четене

Отминаха едни избори/европейски/ и резултатите са ясни: ГЕРБ отново би БСП,ДПС е партията която показва растеж,имаме нов легитимиран политически субект Б-я без цензура,РБ показа,че макар и трудно десницата в България взима глътка въздух.Изненадите останаха май единствено за социолозите защото твърденията как БСП е по силна от ГЕРБ отново не се оправдаха.

България ще има свой представители в Европейският парламент,цели 17 на брой,дали ще ни представляват достойно,тепърва предстой да видим!? След цели пет години ще си задаваме отново въпроси,дали българският/европейски/ избирател познава тези парламентаристи,знае какво са свършили като обем работа и ще оценява тяхната ефективност по неговият си начин-наказвайки ги и ли избирайки ги отново.

Тревожното е всъщност едно единствено-ниската избирателна активност-т.е все по малко хора се вълнуват от това което се случва в политиката,дори и на европейско ниво.

Положителното,изборният кодекс работи и все повече избиратели ползват преференцията като възможност да променят партийната подредба на листите.Много добро начало за налагане на мажоритарност и за контрол върху партийните ръководства,контрол върху подбора на представителството и хората които ще управляват институциите.

Неизбежното,явлението купуване и продаване на гласове с все повече потребители.Никой май не го разглежда като престъпление-нито тези който купуват,нито тези които продават,а гледат на него като нещо нормално в процеса на допълнителна мотивация за гласуване.

Звучи цинично и грозно от морална гледна точка,но е реалност с която трябва да се съобразяваме и отчитаме при бъдещи избори.

На фона на анализите,оправданията и очакванията е интересно да се проследи какво следва след проведените избори,резултатите от тях и възможността за предсрочни парламентарни такива!?

Предсрочният парламентарен вот,повече желан от колкото възможен!

Мнозинството зад кабинета Орешарски няма желание,макар да има възможност да предизвика извънредни парламентарни избори.Действията и изказаните намерения след евро изборите показа,че те тълкуват  тези резултати по скоро като възможност за корекция на политики и подмяна на отделни министри,отколкото като желание за подаване на оставки и провеждане на нови избори,формиране на нов кабинет и задоволяване желанието на опозицията за промяна на сегашното статукво.Не напразно и изказванията на г-н Местан бяха в посока,че под ултиматуми неговата партия и най вече неговите избиратели не вземат решения!

Търсенето и предлагането на формули за разширяването подкрепата на кабинета,чрез провеждането на консултации и със съдействието на президента,определянето на няколко национални приоритета и отстояването им от повече народни представители/включително и от ГЕРБ/,подкрепа от извънпарламентарни сили като Б-я без Цензура е ясен знак в посока,че извънредните парламентарни избори по скоро се отдалечават от дневният ред на мнозинството  и то ще търси решения как по дълго да остане на власт.

Парламентарната и извън парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ и РБ имат желанието,но нямат възможността да предизвикат изборите,чисто инстуционално/през разпускане на НС/,чрез поредица от вотове на недоверие.Единствената им възможност остава през уличен натиск/също демократичен похват/ да свалят от власт кабинета на Орешарски и да постигнат своята мечта-предсрочни избори,за които говорят още след приключването на на парламентарните избори през 2013 година.Дали това ще се случи и дали ще ги последват на улицата техните избиратели и поне малка част от тези които пропуснаха да дадат гласа си на евро изборите,защото не харесваха нито опозицията,нито управляващите,че даже и новата алтернатива в лицето на Б-я без Цензура тепърва ще видим.

На фона на цялата политическа „тапа” сме в ситуацията да вдигнем тоста както във филма Кавказка пленница:”Да пием ,желанията да стават възможности!” И да чакаме,защото търпението е добродетел!

Tags: , ,
Filed under: Напред - назад

Leave a Reply