За възродения, Възродителен процес!

Движението за права и свободи твърди за себе си,че е модерна либерална партия защитаваща евроатлантическите ценности на християнска Европа.В това няма нищо чудно и ненормално,даже напротив има възторг и уважение.Създадено от хора онеправдани с погазени права и накърнени свободи по време на тоталитарната власт,съвсем естествено и нормално е ДПС да бъде част от тези демократични принципи които са в основата на Европейският съюз в днешно време.Пропагандирането и асоциацията с либералните идеи е в унисон с разбирането на ДПС за отстояването на демокрацията като модел на управление зачиташ правата и свободите на хората по света.В голямото либерално семейство на Европа партията е достойно представена със свой зам. председател в лицето на Джевдет Чакъров.

Прагматизма и предприемчивостта на хората изповядващи либерализма като философия  и начин на управление,политически и най-вече икономически съвпада идеално с профила на избирателите на ДПС.

Икономически активни хора със собствен бизнес или пък хора на добри мениджърски позиции в големи корпорации.Партия с изградени професионалисти в които е инвестирано във времето.Дотук всичко повече от прекрасно,даже идеално като профил и наложен имидж.

И изведнъж ни в клин ни в ръкав по стар български обичай ДПС започва да ни припомня едни стари позабравени приказки за Възродителният процес преди 30 и повече години!?

Припомнянето на нещо с което несъмнено повечето от нормалните български граждани не са били съгласни нито по време на неговото насилствено провеждане,нито сега пък имат повод за национална гордост.

Връщането към историята е важно занимание и полезно дори,но на фона на предизвикателствата пред държавата в световен план и във вътрешно политически такъв,май е по редно утвърдена политическа партия с доказани кадри каквато е ДПС е  по логично да говори за настоящето и бъдещето,а не да се уповаваме на миналото.

Защото хората които бяха жертва на възродителния процес помнят неприятните елементи,но едва ли искат да им ги припомнят отново и отново.Възмездието е важна част от унижението на което си бил подложен,но пък развитието напред е още по важно за да успееш да забравиш и да простиш унижението

Още повече,че в политически план и „възродените” и „възродителите” в лицето на ДПС и БСП си простиха доста пъти-едните се срамуваха,а другите доволно приемаха извиненията.

В контекста на търсенето на възмездие и удовлетворение има и нещо още по опасно и неприятно.

Прокарването на идеята,че нещо подобно е възможно и в наше време е цинично и поражда единствено и само омраза и страх,които не са полезни нито за ДПС,нито за останалите които с жар и плам поемат темата за миналото и се опитват да прехвърлят в днешно време.

Грижата за правата и свободите на всички български граждани минава през укрепване на институциите и примера за това би следвало да се дава от политическите лидери и хората които в момента представляват тези институции.

И вместо да говори за реформите в сферата на социалната политика,икономиката и финансите,транспорта и пенсионното осигуряване,образованието и здравната политика,където има доказани професионалисти и ясно изявени говорители,ДПС ни връща в разговор за миналото,а не търси разговора за настоящето и бъдещето от които се вълнуват и неговите избиратели!?

Защото разговора за днешна и утрешна България е по важен и по съществен от разговора за миналото.

Възраждането на темата за Възродителният процес е лош пример който ни дава и самият председател на партията Лютви Местан.Благодарение на неговото „усърдие” по тази тема и  по някой други не толкова актуални съвсем правилно някой анализатори,както и самият той стигат до извода че има опити ДПС да изпадне в изолация от обществено политическият процес на България

А, това няма да е от полза нито за самата партия нито за останалите участници в опитите да спасим евроатлантическите ценности и да възпитаме бъдещото поколение в толерантност и взаимно уважение.

Filed under: Общество и нрави

Leave a Reply